stoiximan logo
  • Συμβουλες Στοιχημα

    • Μην ξεπερνάτε το μπάτζετ σας
    • Μην παρασύρεστε όταν κερδίζετε ή όταν χάνετε
    • Μην παίζετε μεθυσμένοι
    • Ορίστε μια κάβα παιχνιδιού και ποντάρετε το 5% κάθε φορά που επιλέγετε να παίξετε (διαχείριση κάβας)
    • Διεκδικήστε τις προσφορές* από τις στοιχηματικές εταιρίες που τις προσφέρουν
    • Μην ακούτε για "σίγουρα". "Σίγουρα" είναι μόνο τα χθεσινά
Η ιστορία των Μουντιάλ: Ιταλία 1990, ΗΠΑ 1994

Η ιστορία των Μουντιάλ: Ιταλία 1990, ΗΠΑ 1994

Το Mουντιάλ με το χειρότερο θέαμα, ο τρομερός Γκοϊκοετσέα, το θετικό ντόπινγκ κοντρόλ του Μαραντόνα, το πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο, η δολοφονία του Εσκομπάρ και η πρώτη παρουσία της Ελλάδας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1990

Ιταλία 1990

Η πρώτη φορά που η χώρα μας δήλωσε ενδιαφέρον για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ένα ενδιαφέρον όμως που για διάφορους λόγους δεν έφτασε μέχρι την τελική υποψηφιότητα, εκεί όπου τελική νικήτρια ήταν η Ιταλία. Μετά το Μεξικό η δεύτερη χώρα, και πρώτη στην Ευρώπη, που διοργανώσει για δεύτερη φορά Παγκόσμιο Κύπελλο. Το προηγούμενο, εκείνο του 1934, το είχε κατακτήσει.

Τρόπος διεξαγωγής – Ομάδες

Δίχως αλλαγές ο τρόπος διεξαγωγής, με την προκριματική φάση να φέρνει σε Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κόστα Ρίκα και την Ιρλανδία. Παράλληλα ήταν από τις διοργανώσεις που δεν έλειπε κάποιο από τα μεγάλα ονόματα της εποχής.

Η διοργάνωση

Μόνο νίκες στη φάση των ομίλων για την Ιταλία, με τις προσδοκίες να ανεβαίνουν. Μαζί με την Τσεχοσλοβακία πήρε την πρόκριση από τον πρώτο όμιλο. Στον δεύτερο όμιλο κυριάρχησε το Καμερούν, με τον τρομερό Μιλά, που άφησε εκτός της Σοβιετική Ενωση, στην 3η θέση την Αργεντινή (πέρασε ως μία εκ των καλύτερων τρίτων) και δεύτερη τη Ρουμανία. Αφεντικό στον 3ο όμιλο η Βραζιλία, επίσης μόνο με νίκες, με την Κόστα Ρίκα να τερματίζει μπροστά από Σκωτία και Σουηδία. Με δέκα γκολ ενεργητικό οι Γερμανοί του Κλίνσμαν κυριάρχησαν στον 4ο όμιλο, με τη Γιουγκοσλαβία να ακολουθεί στη 2η θέση. Ισπανία και Βέλγιο οι προκριθέντες από τον 5ο με τις Αγγλία και Ιρλανδία να αναγκάζουν τους Ολλανδούς στην 3η θέση του 6ου ομίλου.

Η παρέα του Γκούλιτ βέβαια πέρασε από το γκρουπ των τρίτων, μαζί με Αργεντική, Κολομβία και Ουρουγουάη. Αυτές οι τρίτες θέσεις βέβαια Αργεντινής και Ολλανδίας έφεραν πολύ δύσκολα σταυρώματα στη συνέχεια.

Η πρώτη, χάρη στον Μαραντόνα και τον τερματοφύλακα Γκοϊκοετσέα, κέρδισε με 1-0 τους Βραζιλιάνους. Η δεύτερη όμως τα βρήκε σκούρα, με τους Γερμανούς να τη στέλνουν πρόωρα σπίτι της.

Οι Γερμανοί πέρασαν και από τους Τσέχους, χάρη σε ένα πέναλτι του Ματέους, για να στηθούν ξανά στα 11 βήματα στον ημιτελικό με την Αγγλία. Εκεί όπου ο σπουδαίος Λίνεκερ είπε το ιστορικό «το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που διαρκεί 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί».

Οσο για την κάτοχο του θεσμού, Αργεντινή, τα βρήκε σκούρα απέναντι στη Γιουγκοσλαβία στα προημιτελικά, αλλά με τον τερματοφύλακά της Γκοϊκοετσέα να κάνει άλλη μια σπουδαία εμφάνιση, σταματώντας δύο πέναλτι, πήρε την πρόκριση στη… ρώσικη ρουλέτα.

Για να έρθει στη συνέχεια ο ημιτελικός που στο άκουσμά του καθήλωνε κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Η κάτοχος του θεσμού Αργεντινή, του Μαραντόνα, απέναντι στη διοργανώτρια Ιταλία. Και σαν κερασάκι στην τούρτα, το ματς να γίνεται στη Νάπολι, με τους φιλάθλους της πόλης μοιρασμένους στα δύο, ανάμεσα σε Μαραντόνα και Ιταλία. Σκιλάτσι και Κανίγια βρήκαν δίχτυα, αλλά το 1-1 έστειλε τις ομάδες στην παράταση και έπειτα στα πέναλτι. Εκεί που ξανά ο Γκοϊκοετσέα χάρισε την πρόκριση στην Αργεντινή.

Ο τελικός

Στην Αργεντινή μαζί με τον Μαραντόνα, που είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του θεσμού πριν τέσσερα χρόνια, τον Κανίγια που με τα γκολ του οδηγούσε την ομάδα σε εκείνο το τουρνουά, είχε αναδειχθεί σε ήρωας και ο Γκοϊκοετσέα. Ίσως μάλιστα οι εντυπωσιακές εμφανίσεις τους να παρέσυραν τους Αργεντινούς σε πολύ πιο αμυντικό παιχνίδι από όσο έπρεπε. Σαν να ήθελαν να οδηγήσουν την αναμέτρηση ξανά στα πέναλτι. Κάκιστο το θέαμα, με τον διαιτητή να σφυρίζει ένα σχεδόν ανύπαρκτο πέναλτι στο 85’. Ο Μπρέμε παίρνει φόρα και… υπό τον φόβο του Γκοϊκοετσέα, σουτάρει με το ανάποδο πόδι, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα. Η Γερμανία κατακτά για τρίτη φορά τη διοργάνωση.

Η στιγμή της διοργάνωσης

Ηταν η εποχή που οι προπονητές έριχναν το βάρος στην άμυνα. Η περίοδος που ο οδηγός της επιτυχίας ήταν να μην δέχεσαι γκολ. Αυτό οδήγησε σε ένα πολύ κακό τουρνουά, κάτι που αποδεικνύει και ο χαμηλότατος μέσος όρο τερμάτων (2,2 ανά παιχνίδι). Ειδικότερα στα νοκ αουτ τα πράγματα έγιναν χειρότερα, με τις ομάδες απλά να προσπαθούν να μην δεχτούν γκολ. Από τα έξι παιχνίδια της προημιτελικής και ημιτελικής φάσης, τα τέσσερα οδηγήθηκαν σε παράταση και δύο από αυτά στη διαδικασία των πέναλτι. Για να μιλήσουμε και με όρους στοιχήματος, στη συγκεκριμένη εξάδα είδαμε μονάχα ένα over.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1994

ΗΠΑ 1994

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μία τεράστια χώρα για να μην έχει επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και παρά τις πολλές αντιρρήσεις της εποχής, η FIFA πήρε την απόφαση να κάνει το άνοιγμα προς αυτή. Αρχικά ανέλαβε τη διοργάνωση του 1994, με όρο στη συμφωνία μέσα σε δύο χρόνια να έχει και το δικό της επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Βάσει αριθμών πάντως, ο στόχος επετεύχθη και με το παραπάνω, με τους σχεδόν 70.000 θεατές ανά παιχνίδι, να αποτελούν ρεκόρ που παραμένει μέχρι και σήμερα.

Τρόπος διεξαγωγής – Ομάδες

Επιτέλους Ελλάδα! Για πρώτη φορά η χώρα μας καταφέρνει και παίρνει την πρόκριση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πανηγυρικό το κλίμα, ενθουσιασμός για τη συμμετοχή. Μαζί της κάνουν ντεμπούτο σε τελική φάση η Σαουδική Αραβία και η Νιγηρία. Η τελευταία μάλιστα στον ίδιο όμιλο με την Ελλάδα. Για πρώτη φορά συναντάμε σε τελική φάση και το όνομα Ρωσία, καθώς Σοβιετική Ένωση πλέον δεν υπάρχει. Πέρα από τον διαχωρισμό, είχαμε και ένωση, με τη Γερμανία για πρώτη φορά να καταβαίνει ενιαία και αδιαίρετη. Εκτός προκριματικής φάσης, τιμωρημένη, ούσα σε εμφύλιο πόλεμο η Γιουγκοσλαβία. Αγγλία και Γαλλία οι μεγάλες απουσίες.

Εξι συνολικά οι όμιλοι, 24 χώρες, καμία αλλαγή στο σύστημα διεξαγωγής. Εκεί που υπήρξε αλλαγή είναι στην κατανομή των βαθμών, καθώς για πρώτη φορά η νίκη έδινε τρεις και όχι δύο βαθμούς. Ηταν μια από τις αλλαγές που στόχο είχαν να κάνουν πιο επιθετικές τις ομάδες, μετά το κάκιστο θέαμα τέσσερα χρόνια πριν.

Η διοργάνωση

Οι ΗΠΑ πέρασαν στην επόμενη φάση ως μία από τις καλύτερες τρίτες, καθώς τις δύο πρώτες θέσεις στον όμιλο πήρε η Ρουμανία του Χάτζι και η Ελβετία. Οι Βραζιλιάνοι με τους Σουηδούς ήταν οι νικητές του δευτέρου ομίλου, με τη Ρωσία και την έκπληξη του προηγούμενου τουρνουά ομάδα του Καμερούν, να μένουν εκτός. Εύκολο έργο για Γερμανία και Ισπανία στον 3ο όμιλο. Στον 4ο η δική μας Εθνική έγινε σάκος του μποξ, με Νιγηρία, Βουλγαρία, Αργεντινή να μοιράζονται από δύο νίκες και να συνεχίζουν όλες στην επόμενη φάση. Η απόλυτη ισοβαθμία στον 4ο όμιλο, Μεξικό, Ιρλανδία, Ιταλία και Νορβηγία τερματίζουν όλες με τέσσερις βαθμούς και ίσα γκολ ενεργητικό και παθητικό. Ετσι μένει εκτός η Νορβηγία, που είχε δεχτεί μόλις ένα, αλλά σκόραρε μονάχα μία φορά. Παρόμοιο με τον δικό μας όμιλο ο έκτος, εκεί ο αδύναμος ήταν το Μαρόκο, με Ολλανδία, Βέλγιο, Σαουδική Αραβία να συνεχίζουν.

Ένα από τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη φάση των ομίλων ήταν το θετικό ντόπινγκ κοντρόλ του Ντιέγκο Μαραντόνα, που έφερε τον αποκλεισμό του ηγέτη της Αργεντινής από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Δίχως αυτόν η ομάδα υποτάχτηκε στη φάση των «16» στη Ρουμανία, που είχε στη σύνθεσή της τον… Μαραντόνα των Βαλκανίων, Χάτζι.

Μοιραίος για τους Ρουμάνους ο Μπελοντένιτσι, αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι στον προημιτελικό με τη Σουηδία. Η ομάδα του Τόμας Μπρολίν και Χένρικ Λάρσον, πάλεψε στον ημιτελικό με τη Βραζιλία, αλλά το γκολ του Ρομάριο στο 80’ τερμάτισε την πορεία της. Μια Βραζιλία που με το ίδιο σκορ είχε αποκλείσει τη διοργανώτρια Αμερική, ενώ στα προημιτελικά κέρδισε με 3-2 την Ολλανδία, σε ένα από τα εντυπωσιακότερα παιχνίδια της διοργάνωσης.

Η κάτοχος του τίτλου Γερμανία, αφού πέρασε από το Βέλγιο, έπεσε θύμα της άλλης έκπληξης του τουρνουά, της Βουλγαρίας του Στόιτσκοφ. Ένα δικό του γκολ και ένα του Λέτσκοφ έγραψα το 2-1 στον προημιτελικό. Ο Στόιτσκοφ σκόραρε και στον ημιτελικό, αλλά τα δύο γκολ του Ρομπέρτο Μπάτζιο σήμαναν την επιστροφή των Ιταλών σε τελικό. Ο «μικρός βούδας» είχε πετύχει το νικητήριο τέρμα και στον προημιτελικό με τους Ισπανούς, αλλά και στη φάση των «16» απέναντι στη Νιγηρία.

Ο τελικός

Λος Αντζελες, καλοκαιρινό μεσημέρι, απίστευτος ήλιος, τρομερή ζέστη αλλά και 95.000 κόσμου στις κερκίδες. Η Ιταλία με ηγέτη τον Ρομπέρτο Μπάτζιο και πίσω του μια τρομερή αμυντική γραμμή, με ποδοσφαιριστές όπως ο Μαλντίνι και ο Μπαρέζι. Από την άλλη η Βραζιλία, των Μπεμπέτο-Ρομάριο, του Αλνταίρ και του Ντούνγκα.

Η αφόρητη ζέστη και οι καλές άμυνες ήταν τα εμπόδιο για να δούμε γκολ, με το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση. Ούτε εκεί άλλαξε το 0-0, με το τρόπαιο να… παίζεται στα πέναλτι. Σε μία διαδικασία που χάρισε μία από τις πιο επικές στιγμές στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Το πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο, του ανθρώπου που με τα δικά του γκολ είχε οδηγήσει την Ιταλία μέχρι τον τελικό, να καταλήγει ψηλά άουτ. Αυτός ήταν ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στα πέναλτι, με τη Σελεσάο να γίνεται η μοναδική χώρα με τέσσερις κατακτήσεις.

Η στιγμή της διοργάνωσης

Μια τραγική ιστορία συνοδεύει το συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ηταν η 22η Ιουνίου, όταν για τη 2η αγωνιστική του πρώτου ομίλου η Κολομβία αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ. Η Κολομβία που πήγαινε με μεγάλες βλέψεις στο συγκεκριμένο τουρνουά, με τον κόσμο της να έχει ξεσηκωθεί μετά το 5-0 επί της Αργεντινής στην προκριματική φάση. Στα τελικά όμως δεν τα κατάφερε, με τον αποκλεισμό να φέρνει οργή στο εσωτερικός της χώρας. Ο στόχος βρέθηκε και ήταν ο Εσκομπάρ. Σε εκείνο χρεώθηκε ο αποκλεισμός, εξαιτίας του αυτογκόλ που σημείωσε στην αναμέτρηση με τις ΗΠΑ. Ένα αυτογκόλ που το πλήρωσε με 12 σφαίρες, μόλις δέκα ημέρες μετά το παιχνίδι.

Η ιστορία των Μουντιάλ στο BetMarket.gr

Share Διαβαστε επισης