• Συμβουλες Στοιχημα

    • Μην ξεπερνάτε το μπάτζετ σας
    • Μην παρασύρεστε όταν κερδίζετε ή όταν χάνετε
    • Μην παίζετε μεθυσμένοι
    • Ορίστε μια κάβα παιχνιδιού και ποντάρετε το 5% κάθε φορά που επιλέγετε να παίξετε (διαχείριση κάβας)
    • Διεκδικήστε τις προσφορές* από τις στοιχηματικές εταιρίες που τις προσφέρουν
    • Μην ακούτε για "σίγουρα". "Σίγουρα" είναι μόνο τα χθεσινά
Λυδία Ξένου και Στελίνα Τζίλια: Δύο μικρές καρατέκα στην κορυφή της Ευρώπης

Λυδία Ξένου και Στελίνα Τζίλια: Δύο μικρές καρατέκα στην κορυφή της Ευρώπης

Θριάμβευσε το ελληνικό καράτε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων, Νέων και κάτω των 21 ετών στο Τάμπερε της Φιλανδίας, με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε η Λυδία Ξένου και το χάλκινο η Στελίνα Τζίλια.

Γράφει η Έλενα Χατζηλιάδου, μέλος του Dream Supporters του BetMarket

 

Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία -54κ. Νεανίδων κατέκτησε η Λυδία Ξένου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καράτε του Τάμπερε.

Η πρωταθλήτρια του Οδυσσέα Πετρούπολης νίκησε στους προκριματικούς κατά σειρά 6-0 τη Λετονή Γκιρβίκα, 5-0 τη Ρωσίδα Φιλίνκοβα, 2-1 την Τσέχα Πρίγκλοβα και στον ημιτελικό 7-0 την Ιταλίδα Κολέτι. Στον τελικό δυσκολεύτηκε περισσότερο εναντίον της Μαμαντέους (1-0), όμως τα κατάφερε και ολοκλήρωσε μια εκπληκτική χρονιά για την οικογένειά της σε διεθνές επίπεδο. Με ημερομηνία γέννησης 25/6/2006, η Λυδία είναι η μικρή αδελφή του Διονύση Ξένου που το Μάιο κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Ανδρών του Πόρετς και του Στέφανου Ξένου ο οποίος στην ίδια διοργάνωση είχε κατακτήσει το χάλκινο.

Λυδία είσαι μόλις 14 χρονών και πλέον Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Πως νοιώθεις γι’αυτήν την τεράστια επιτυχία ; «Νιώθω περήφανη που αντεπεξήλθα στους δύσκολους μήνες της προετοιμασίας που πλέον αποτελούν παρελθόν, αλλά που εξαιτίας τους ζω ένα όνειρο σήμερα. Νιώθω ευλογημένη για το παρόν, που οι κόποι μου πέτυχαν και με το παραπάνω. Και αισθάνομαι αισιόδοξη για το μέλλον, περισσότερο απ’ όσο μπορώ να περιγράψω».

Πως ήταν ο δρόμος σου για την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης;
«Ο δρόμος για μια τέτοια επιτυχία είναι δύσβατος και απαιτεί τόλμη. Αλλά αξίζει να τον διαβεί κανείς μόνο και μόνο για αυτές τις στιγμές δικαίωσης. Η προπόνηση είναι κάτι παραπάνω από επίπονη, η ψυχολογική προετοιμασία μια διαρκής μάχη με τον απαισιόδοξο εαυτό μου, η εύρεση της κατάλληλης στρατηγικής για τον κάθε αγώνα εγκεφαλικό αδιέξοδο, που τελικά όμως με επιμονή και υπομονή οδήγησε στην κορυφή».

Είναι γνωστό ότι προέρχεσαι από οικογένεια πρωταθλητών αφού οι γονείς σου είναι προπονητές σου και τα αδέρφια σου πρωταθλητές Ευρώπης.
Πόσο σε βοήθησε το γεγονός αυτό στην δική σου αθλητική προσπάθεια ;
«Φυσικά, σε όλα αυτά που προανέφερα δεν ήμουν μόνη. Είχα συμμάχους τους αγαπημένους μου ανθρώπους στον κόσμο. Την οικογένεια μου, που είναι πάντα εδώ για μένα οτιδήποτε και να θέλω. Είναι πιο εύκολο να πειθαρχείς όταν τα πιο κοντινά σου άτομα είναι πειθαρχημένα και είναι πιο εύκολο να πετύχεις όταν ακολουθείς το ίδιο μονοπάτι επιτυχίας που ακολούθησαν εκείνοι πριν από εσένα αποτελεσματικά. Το μονοπάτι αυτό ονομάζεται αφοσίωση, κάτι που οι γονείς και τα αδέρφια μου φρόντισαν να μου περάσουν με απόλυτη μεταδοτικότητα από πολύ μικρή ηλικία».

Η προπονήτρια που καθοδηγούσε την Λυδία κατά την διάρκεια του αγώνα της ήταν φυσικά η μητέρα της και εθνική προπονήτρια Μαρίζα Σουμπασάκη, η οποία περιγράφει την προετοιμασία της Λυδίας πρίν την μεγάλη ημέρα, «η Λυδία πέρα από τις καθιερωμένες προπονήσεις στον σύλλογο, έκανε τακτικά, επιπλέον προπονήσεις με τα αδέλφια της Διονύση και Στέφανο και εδώ και πολλά χρόνια έκανε συστηματικά μία με δύο φορές την εβδομάδα με τον Διονύση, ελαστικότητα, ενδυνάμωση, τακτική και στρατηγική αγώνα. Το διάστημα της καραντίνας έκανε προπόνηση σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο που έχουμε στο σπίτι για τις προπονήσεις των παιδιών, ενώ από τον Μάιο που άνοιξαν οι σύλλογοι, έκανε 4-5 ώρες προπόνηση 6 φορές την εβδομάδα».

Όσον αφορά την καθοδήγηση ως προπονήτρια την ημέρα του αγώνα, συνεχίζει λέγοντας «η Λυδία είναι ένα παιδί που έχει διδαχτεί και εξασκηθεί στο να εφαρμόζει τις οδηγίες αλλά ταυτόχρονα αν κάποια οδηγία δεν νιώσει έτοιμη να την  κάνει θα ακολουθήσει το ένστικτό της που τις περισσότερες φορές θα την οδηγήσει σωστά».

 

Το δεύτερο Ευρωπαϊκό μετάλλιο από την διοργάνωση χάρισε στην Ελλάδα η Στελίνα Τζίλια στα -53κ. KUMITE Νέων Γυναικών.

Η αθλήτρια του συλλόγου ΑΣΣ Καράτε Λακκώματος ξεπέρασε τα εμπόδια των Βλασάκοβα (Σλοβακία), Αστασαουσκάιτε (Λιθουανία) και ηττήθηκε στον προημιτελικό από την Πάντσουκ. Η Ουκρανή αθλήτρια προκρίθηκε στον τελικό «τραβώντας» τη 17χρονη (2/4/2004) Ελληνίδα στα ρεπεσάζ. Εκεί η Τζίλια επικράτησε της Γιαχάβ (Ισραήλ) και στη συνέχεια νίκησε (2-1) τη Βελγίδα Μπουγκρέν στον κρίσιμο αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο.

Στελίνα είναι η πρώτη σου συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ήδη κατέκτησες το πρώτο σου ευρωπαϊκό μετάλλιo. Ποιά είναι το συναισθήματα σου;

«Ναι ήταν η πρώτη μου επίσημη εμφάνιση σε αυτό το επίπεδο, είχα μεγάλη αγωνία για το πως θα καταλήξει όλο αυτό ,γιατί για να φτάσεις σε μια τέτοια διοργάνωση πρέπει να δουλεύεις πολύ καιρό πριν εντατικά, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα ώστε να συμμετέχω σε διάφορα τουρνουά προσπαθώντας να βελτιστοποιήσω τις τεχνικές μου και να μελετάω τα λάθη μου.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το κλίμα που επικρατούσε στην ομοσπονδία μας δεν με βοήθησε σε αυτό. Παρόλα αυτά έχοντας πρότυπο αθλητές όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια Έλενα Χατζηλιάδου  έσφιξα τα δόντια μου και με την βοήθεια του δασκάλου μου και των γονιών μου πάλεψα ώστε να κρατηθώ όσο μπορούσα σε ένα καλό επίπεδο. Έχοντας στο υπόψιν όλα τα παραπάνω, τα πρώτα συναισθήματα που μου έρχονται στο μυαλό είναι της απερίγραπτης χαράς για την κατάκτηση του μεταλλίου και το συναίσθημα της δικαίωση για τους κόπους και τις θυσίες που έχω κάνει τόσο εγώ όσο και οι άνθρωποι που με στηρίζουν (δάσκαλος, οικογένεια)».

Τι πιστεύεις ότι σε έφερε στην νίκη;

«Πιστεύω ότι στην νίκη με έφερε η προσήλωση στους στόχους μου και αυτό επετεύχθη μέσα από την σκληρή δουλειά αλλά και τις ατέλειωτες συμβουλές του δασκάλου μου Κώστα Παπαδόπουλου ο οποίος είναι 4 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής και αυτό από μόνο του είναι ένα κίνητρο για εμένα να προσπαθώ να τον φτάσω και εύχομαι κάποια στιγμή να τον ξεπεράσω. Η ψυχολογία μου ήταν παρά πολύ καλή,  ένιωθα ότι είμαι έτοιμη να κατακτήσω τον στόχο μου και ο στόχος ήταν μια διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Σε αυτό συνέβαλε εκτός από το προσωπικό μου πείσμα και το πολύ όμορφο οικογενειακό κλίμα που επικρατούσε στην Ελληνική Αποστολή, ήμασταν όλοι ενωμένοι σαν γροθιά και αυτό από μόνο του ήταν ένα ντοπάρισμα για όλους. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, πίστεψαν σε εμάς και υπήρχε αμοιβαία εμπιστοσύνη, η στρατηγική των αγώνων ήταν κάτι που ανέλαβαν οι ίδιοι και εμείς με την σειρά μας εκτελούσαμε τις εντολές τους έχοντας πλήρη σιγουριά για το αποτέλεσμα που θα έβγαινε».

Την αθλήτρια συνόδευε κατά την διάρκεια του αγώνα της ο εθνικός προπονητής Σπύρος Μαργαριτόπουλος «Γνωρίζω την Στελίνα πολλά χρόνια και την έχω προπονήσει πολλές φορές. Ήμουν σίγουρος ότι θα μπεί στα μετάλλια και το πίστεψε και η ίδια. Είναι ένα χαμογελαστό κορίτσι που συνεργάζεται απόλυτα με τους δασκάλους της και είναι μία πραγματικά σκληρή καρατέκα, ειδικά για την ηλικία της. Στον πρώτο γύρο μπήκε λίγο διερευνητικά αλλά ευτυχώς στην ισοπαλία πήραμε την απόφαση των κριτών υπέρ μας. Στους γύρους που ακολούθησαν όμως ήταν η πραγματική Στελίνα. Στον ημιτελικό μια λάθος κρίση έδωσε την νίκη στην ουκρανή, η οποία μας οδήγησε στα ρεπασάζ για την διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου. Εκεί είχε απόλυτη συνεργασία μαζί μου αλλά ταυτόχρονα είχε και ορθή κρίση δική της και αυτό μας οδήγησε στην νίκη του αγώνα. Στο πρωτάθλημα αυτό η Στελίνα είχε την στόφα της πρωταθλήτριας και ξεδιπλώθηκε το ταλέντο της. Έχουμε να δούμε από την Στελίνα πολλά περισσότερα ακόμα στο μέλλον. Ευχαριστώ τον Kώστα Παπαδόπουλο που μου εμπιστεύτηκε την αθλήτρια του».

Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική αποστολή για τις εμφανίσεις των υπόλοιπων αθλητών. Ο εθνικός προπονητής Δημήτρης Τριανταφύλλης συγκεκριμένα δήλωσε «Οι αθλητές των ηλικιακών κατηγοριών εφήβων-νεανίδων, νέων ανδρών-γυναικών και under 21 έδωσαν πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον με την παρουσία τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Τάμπερε της Φιλανδίας. Αφού τους ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία τους στους αγώνες, θα ήθελα να τους συγχαρώ για το σθένος και το μαχητικό πνεύμα που τους διακατείχε στους αγώνες παρόλες τις αντίξοες συνθήκες της εποχής. Εύχομαι να συνεχίσουν την σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουν και εμείς από την μεριά μας θα φροντίσουμε να είναι έτοιμοι και να μην τους λείψει τίποτα ώστε να καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους».

Η Νικόλ Ζερβού κατέκτησε την 5η θέση στο ΚΑΤΑ U21 και η Σοφία Τσαγγερά την 9η στο ΚΑΤΑ Νέων Γυναικών. Στα ΚΑΤΑ συμμετείχαν επίσης οι Φώτης Τσιακμάκης (21ος Εφήβων), Γιάννης Κουκουσέλης (15ος Νέων), Παναγιώτης Καψάλης (15ος U21).

Στο KUMITE εφήβων/νεανίδων ο Έκτορας Περγαντής (+70κ.) και ο Κώστας Αθανασούλιας (-52κ.) κατετάγησαν 7οι στις κατηγορίες τους, ο Ανδρέας Μπιτσώρης (-63κ.) πέτυχε δύο νίκες όμως στη συνέχεια αλλά έμεινε εκτός πρώτης δεκάδας, ενώ στον πρώτο αγώνα τους ηττήθηκαν ο Βασίλης Παππάς (-57κ.), ο Σταύρος Παπαζής (-70κ.) Χριστίνα Παππά (-47κ.) και η Ειρήνη Κάτσικα (+54κ.).

Στους αγώνες Νέων Ανδρών, Νέων Γυναικών ξεχώρισε από ελληνικής πλευράς και ο Γιώργος Μπαλιώτης (-61κ.) κατακτώντας την 5η θέση.

Από τους υπόλοιπους εκπροσώπους της χώρας μας, ο Στέλιος Φτυλάκης (-68κ.) αποκλείστηκε στον β΄ γύρο, ενώ στον α΄ γύρο ηττήθηκαν ο Νίκος Κουζούπης (-55κ.), έπαιξε και στα ρεπεσάζ και ήταν 9ος στην τελική κατάταξη, ο Νικηφόρος Κλιάφας (-76κ), η Αριέμη Τσέτσου (-48κ.), η Αγγέλικα Σιετή (-59κ.) και η Κασσιανή Φαρμάκη (+59κ.)

Στο ομαδικό ΚΑΤΑ την 11η θέση κατέκτησαν οι Χριστίνα Παππά, Λυδία Ξένου, Μαρία Παυλίτινα.

Την τελευταία ημέρα των αγώνων, στις κατηγορίες U21 την 5η θέση κατέκτησαν ο Χάρης Γιαννάκος (-75κ.) και ο Κώνσταντίνος Μαστρογιάννης -84κ.

Στις υπόλοιπες συμμετοχές σε επίπεδο U21, η Κέλλυ Κυδωνάκη (+68κ.), ο Παναγιώτης Φλώρος (-67κ.) και ο Χρήστος Γκότσης (+84κ.) νίκησαν τον πρώτο τους αντίπαλο και αποκλείστηκαν στη συνέχεια, ενώ έναν αγώνα έδωσαν ο Δημήτρης Κουλούρης (-60κ.), η Ναταλία Νεστούρη (-50κ.) και η Χριστίνα Νίκα (-61κ.). Η Κωνσταντίνα Πέππα (-55κ.) ακυρώθηκε, παρότι νίκησε την πρώτη της αντίπαλο.

Με τη συγκομιδή αυτή η Ελλάδα κατέλαβε τη 14η θέση στην Ευρώπη, ανάμεσα σε 45 χώρες που συμμετείχαν με συνολικά 996 αθλητές.

Μετά το πέρας των αγώνων, o Θεόδωρος Σιετής που συνόδεψε για πρώτη φορά την αποστολή ως νέος πρόεδρος της ΕΛΟΚ, δήλωσε: « Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τους προπονητές. Τα μετάλλια, τα πολύ καλά πλασαρίσματα αθλητών και αθλητριών, αλλά και η εν γένει παρουσία και το οικογενειακό κλίμα που υπήρχε στην ελληνική αποστολή, δείχνουν ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο. Ήταν μία μεγάλη εμπειρία για όλους μας, καθώς ήταν η πρώτη φορά που αποφασίσαμε να στελεχώσουμε τόσο πολυπληθή αποστολή. Θεωρώ πως τα παιδιά πήγαν εξαιρετικά, αφού μην ξεχνάμε ότι σε αντίθεση με τους περισσότερους αντιπάλους τους, είχαν μείνει για ένα χρόνο εκτός προπονήσεων, δεδομένων των συνθηκών».

H Έλενα Χατζηλιάδου είναι μέλος του Dream Supporters του BetMarket και Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας στα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360.

Share Διαβαστε επισης