
Σπάνε κάθε ρεκόρ τα… αργεντίνικα πέναλτι, κίνδυν0ς-θάνατος η Ελβετία για την πρωταθλήτρια Κόσμου
🤑 «Ε, κάποια στιγμή θα δεχθεί και γκολ…» έγραφα στον τίτλο της χθεσινής στήλης, για την Ισπανία. Το δέχθηκε, να ‘ναι καλά ο Σαρλέ Ντε Κέιτελαρε που μας πλήρωσε, και ο ίδιος στο 3.00, και το combo 1Χ με goal/goal στο 2.07, και το bet builder X2 ημίχρονο, 1Χ τελικό με over 0,5 στο 2ο ημίχρονο στο 2.77.
- Θυμίζω ότι τα live μου τα βλέπετε στην ομαδική στο messenger, στο κανάλι του Telegram και στο chat του Viber…
Το κρίμα είναι ότι, ξανά, bet builder με 5 επιλογές χάθηκε επειδή ο Πέδρι δεν ξεκίνησε και δεν πρόλαβε να κάνει ένα ωραίο τάκλιν. Συμβαίνει…
👇 Διαβάστε παρακάτω…👇
- Προγνωστικά Μουντιάλ 2026
- Αναλύσεις
- Tips & stats
- Το δώρο* της ημέρας
Δυάδα Ημέρας
*Δυάδα απόδοσης 2.27
Καύσωνας, σερί και… Χάαλαντ
Νορβηγία εναντίον Αγγλίας για ένα εισιτήριο για την τετράδα. Ξεκινά στις 17:00 τοπική ώρα στο Μαϊάμι και τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα ξεπερνά τους 32°C, ενώ η πολύ υψηλή υγρασία θα ανεβάζει την αισθητή θερμοκρασία κοντά στους 40-41°C. Πρόκειται για συνθήκες εντελώς ασυνήθιστες τόσο για τους Νορβηγούς όσο και για τους Άγγλους.
Γνώριμοι…
Οι δύο χώρες έχουν αρκετούς ποδοσφαιριστές που γνωρίζονται πολύ καλά από το αγγλικό πρωτάθλημα. Ερλινγκ Ο Χάαλαντ θα βρεθεί απέναντι στους συμπαίκτες του στη Μάντσεστερ Σίτι, Νίκο Ο’Ράιλι και Μαρκ Γκουέχι, αλλά και στον πρώην συμπαίκτη του Τζον Στόουνς. Ο, δε, αρχηγός της Νορβηγίας Μάρτιν Έντεγκααρντ γνωρίζει άριστα τους Μπουκάγιο Σάκα και Ντέκλαν Ράις από τη συνύπαρξή τους στην Άρσεναλ.
Συνολικά, εννέα από τους 26 ποδοσφαιριστές της αποστολής της Νορβηγίας αγωνίζονται στην Premier League, εκ των οποίων οι 5 αποτελούν βασικές επιλογές.
Ο, δε, Τζόρνταν Πίκφορντ γνωρίζει πολύ καλά την εκτελεστική δεινότητα του Χάαλαντ. Στην Premier League έχει δεχθεί 7 γκολ από τις 10 τελικές στην εστία που επιχείρησε απέναντί του ο Χάαλαντ. Μόνο απέναντι στους Ζοζέ Σα (10 γκολ), Αλφόνς Αρεολά (9) και Μπερντ Λένο (8) έχει σκοράρει περισσότερες φορές.
🆚 Παράδοση: Στο 7-3-2 συνολικά, σε επίσημα και φιλικά, υπέρ της Αγγλίας ο απολογισμός και, επιμέρους στα επίσημα, η Νορβηγία… προηγείται με 2-1-1. Όλα σε προκριματικά καθώς για πρώτη φορά ανταμώνουν σε τελική φάση Μουντιάλ ή Euro.
- Πρώτη φορά παίζει με τη Νορβηγία σε Μουντιάλ η Αγγλία. Ενάντια σε Σκανδιναβούς γενικά μετρά 3-1-0: μια νίκη με τη Δανία και 2-1-0 με τη Σουηδία, εξ αυτών νοκ άουτ ήταν μόνο ο προημιτελικός με τη Σουηδία το 2018 (νίκησε 2-0).
🇳🇴 Πριν από τη φετινή διοργάνωση η Νορβηγία είχε δώσει μόλις δύο νοκ άουτ αγώνες σε μεγάλες διοργανώσεις, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες από την Ιταλία στα Μουντιάλ του 1938 και του 1998. Φέτος έκανε ήδη δύο προκρίσεις, αμφότερες με το ίδιο σκορ (2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού, 2-1 και τη Βραζιλία).
Προφανώς για τη Νορβηγία και τη χώρα γενικότερα πρόκειται για ιστορική στιγμή, καθώς συμμετέχει για πρώτη φορά σε προημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης. Η νίκη επί της Βραζιλίας, της πιο επιτυχημένης εθνικής ομάδας στην ιστορία του θεσμού, απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Οι Σκανδιναβοί έχουν κερδίσει όλα τα παιχνίδια τους εκτός από ένα, όταν ηττήθηκαν από τη Γαλλία στην 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων, έχοντας πραγματοποιήσει δέκα αλλαγές στην ενδεκάδα τους.
Ο αριστερός μπακ Ντάβιντ Μέλερ Βόλφε αποχώρησε λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα με τη Βραζιλία, ωστόσο προπονήθηκε κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα και αναμένεται να βρίσκεται στο αρχικό σχήμα. Ο Στόλε Σόλμπακεν αποκάλυψε ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές ταλαιπωρήθηκαν στη διάρκεια του Μουντιάλ 2026 από βήχα, κόπωση και άλλα ήπια συμπτώματα ωστόσο, ο γιατρός της εθνικής Νορβηγίας ξεκαθάρισε ότι όλοι οι παίκτες είναι πλέον υγιείς και διαθέσιμοι για τον προημιτελικό. Ο Αντρέας Σιέλντερουπ διεκδικεί θέση στο βασικό σχήμα, καθώς πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Αντόνιο Νούσα στο ημίχρονο του αγώνα με τη Βραζιλία και μοίρασε τις δύο ασίστ στα γκολ του Χάαλαντ. Ο Νούσα είναι ο μοναδικός Νορβηγός που έχει δεχθεί κίτρινη κάρτα στη φάση των νοκ άουτ και θα χάσει έναν πιθανό ημιτελικό εάν αντικρίσει ακόμη μία.
🔢 Stat attack 🇳🇴
- Η Νορβηγία προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα προημιτελικά μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης, είτε Παγκοσμίου Κυπέλλου είτε Euro.
- Η Νορβηγία παραμένει αήττητη σε Μουντιάλ απέναντι σε αντιπάλους εκτός Ευρώπης, με 6-1-0 και… χωρίς νίκη απέναντι σε Ευρωπαίους αντίστοιχα (0-2-4)!
- Η Νορβηγία έχασε και τις δύο προηγούμενες νοκ άουτ αναμετρήσεις της απέναντι σε ευρωπαϊκές ομάδες σε Μουντιάλ, από την Ιταλία το 1938 (2-1) και το 1998 (1-0).
- Η Νορβηγία έχει σκοράρει και έχει δεχθεί γκολ και στα 5 παιχνίδια της στο φετινό Μουντιάλ, με απολογισμό 12-9. Μόλις άλλες πέντε εθνικές ομάδες είχαν σκοράρει και δεχθεί γκολ στα πρώτα 5 παιχνίδια τους σε μία διοργάνωση Μουντιάλ: η Βραζιλία το 1938, η Σουηδία το 1950, η Γερμανία το 1970, το Βέλγιο το 1986 και ξανά η Σουηδία το 1994.
- Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έφτασε τα 7 γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 κι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημειώνει δύο γκολ σε αγώνα Μουντιάλ απέναντι στη Βραζιλία μετά τους Τόνι Κρόος και Αντρέ Σίρλε στον ιστορικό ημιτελικό του 2014, όταν η Γερμανία επικράτησε με 7-1.
- Ο Χάαλαντ έχει σκοράρει και στους τελευταίους 14 επίσημους διεθνείς αγώνες του, πετυχαίνοντας συνολικά 27 γκολ σε αυτό το διάστημα! Τελευταία φορά που έμεινε χωρίς γκολ σε επίσημο παιχνίδι της εθνικής του ομάδας ήταν τον Οκτώβριο του 2024, απέναντι στην Αυστρία για το UEFA Nations League.
- Ο Χάαλαντ έχει σκοράρει και στις πρώτες 4 εμφανίσεις του σε Παγκόσμιο Κύπελλο, σημειώνοντας 7 γκολ με μόλις 18 τελικές προσπάθειες (!). Ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που σκόραρε στα πέντε πρώτα παιχνίδια του σε Μουντιάλ ήταν ο Χάμες Ροντρίγκες με την Κολομβία το 2014, ενώ τελευταίος Ευρωπαίος ήταν ο Γκερντ Μίλερ με τη Γερμανία το 1970.
- Ο Χάαλαντ έφτασε τα 62 γκολ σε 54 συμμετοχές με τη Νορβηγία!
🏴 Η Αγγλία έφτασε στα ημιτελικά το 2018 και στα προημιτελικά το 2022, το έκανε για τρίτη συνεχόμενη παρουσία στους «8», κάτι που έχει καταφέρει μόνο μία φορά στην ιστορία της, στις διοργανώσεις του 1962, του 1966 και του 1970. Επικράτησε με 3-2 του Μεξικού, νίκησε για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργανώτρια ομάδα του Μουντιάλ κι έγινε παράλληλα μόλις η τέταρτη ομάδα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλου που σκοράρει με πέναλτι ενώ αγωνίζεται με αριθμητικό μειονέκτημα. Η φετινή πορεία της Αγγλίας είχε διακυμάνσεις, όμως η δραματική πρόκριση απέναντι στο Μεξικό στο εμβληματικό «Αζτέκα» (απ)έδειξε ότι διαθέτει τον συνδυασμό ποιότητας, χαρακτήρα και τύχης που απαιτείται για μια μεγάλη πορεία, έχοντας αυτή τη φορά ηγέτη τον Τζουντ Μπέλιγχαμ ενώ ο Χάρι Κέιν έφτασε τα 6 γκολ.
Τα συνθήματα «It’s Coming Home» ακούστηκαν πιο δυνατά από ποτέ μετά τη μεγάλη πρόκριση απέναντι στο Μεξικό, όπου οι Άγγλοι έδειξαν χαρακτήρα παρά το υψόμετρο, την εχθρική ατμόσφαιρα και την αποβολή που αντιμετώπισαν. Ο Χάρι Κέιν και ο Τζουντ Μπέλιγχαμ έχουν σημειώσει μαζί τα 10 από τα 11 γκολ της Αγγλίας στο τουρνουά, κρατώντας την ομάδα του Τόμας Τούχελ στη μάχη για τον τίτλο, παρά τις αμυντικές αδυναμίες που έχουν εμφανιστεί.
Η Αγγλία θα στερηθεί τον Τζάρελ Κουάνσα, ο οποίος τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο αγώνων μετά την αποβολή του απέναντι στο Μεξικό και θα χάσει τόσο τον προημιτελικό όσο και έναν πιθανό ημιτελικό. Ο Μαρκ Γκουέχι αντιμετωπίζει μια μικρή ενόχληση στον οπίσθιο μηριαίο και η συμμετοχή του θα κριθεί λίγο πριν από τον αγώνα. Αμφίβολος παραμένει και ο Ρις Τζέιμς λόγω τραυματισμού στον ίδιο μυ. Εκτός συνέχειας της διοργάνωσης έχει τεθεί ο Τζόρνταν Χέντερσον, ο οποίος υπέστη κάταγμα στον καρπό.
🔢 Stat attack 🏴
- Η Αγγλία προκρίθηκε για 11η φορά στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μόνο η Βραζιλία και η Γερμανία έχουν περισσότερες παρουσίες στη φάση των «8», με 14 η καθεμία.
- Ωστόσο, η παράδοση δεν είναι ευνοϊκή, καθώς η Αγγλία έχει προκριθεί μόλις 3 φορές στις προηγούμενες 10 συμμετοχές της σε προημιτελικό, ενώ δέχθηκε 2+ γκολ στα 7/10 αυτά τα παιχνίδια. Οι προκρίσεις της ήταν με Αργεντινή το 1966 (1-0), με Καμερούν το 1990 (3-2 στην παράταση) και με Σουηδία το 2018 (2-0).
- Εκ των 10 αγγλικών προημιτελικών, δύο κρίθηκαν στην παράταση (του ’66 και το 3-2 από τη Δυτική Γερμανία το 1970) και ένας στα πέναλτι (0-0 κι αποκλεισμός από την Πορτογαλία το 2006).
- Η Αγγλία παραμένει αήττητη σε 13 επίσημα παιχνίδια με τον Τόμας Τούχελ στον πάγκο, με απολογισμό 12-1-0. Μόνο ο Ρον Γκρίνγουντ (16 αγώνες από το 1977 έως το 1980) και ο Ρόι Χόντσον (14 από το 2012 έως το 2013) είχαν μεγαλύτερο αήττητο ξεκίνημα ως ομοσπονδιακοί τεχνικοί.
- Ο Χάρι Κέιν, σκοράροντας εκ νέου, έφτασε τα 14 γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων – και τα 73 γκολ συνολικά τη σεζόν 2025-26 σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο, μαζί και με 8 ασίστ!
- Ο Χάρι Κέιν έφτασε τα 6 γκολ στο Μουντιάλ 2026. Είναι μόλις η τρίτη φορά που ποδοσφαιριστής της Αγγλίας σκοράρει 6 φορές σε μεγάλη διοργάνωση, μετά τον Γκάρι Λίνεκερ στο Μουντιάλ του 1986 και τον ίδιο τον Κέιν στο Μουντιάλ του 2018.
- Παράλληλα, τα 6 γκολ του Κέιν με πέναλτι σε τελικές φάσεις Μουντιάλ αποτελούν ιστορικό ρεκόρ, δύο περισσότερα από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή (χωρίς να υπολογίζονται οι εκτελέσεις πέναλτι στη διαδικασία των πέναλτι).
- Ο Κέιν έφτασε τις 25 συμμετοχές σε γκολ (21 γκολ, 4 ασίστ) σε μεγάλες διοργανώσεις (Μουντιάλ και Euro).
▶️ Στοιχηματικά, τα ματς της Νορβηγίας είναι… όσα πάνε και όσα έρθουν, προδιαθέτει για γκολ εκατέρωθεν το ματσάκιον και το combo με τη μη ήττα της Αγγλίας πληρώνει όσο η… καθαρή νίκη της.
Το ερώτημα είναι αν ο Χάαλαντ αρκεί για να σηκώσει στις πλάτες του, ξανά, τη Νορβηγία, για την οποία η παρουσία σε προημιτελικό είναι κάτι πρωτόγνωρο. Με τη σκέψη πως, πλην του… μπομπέρ της Σίτι, υπάρχουν κι άλλοι καλοί στις κεφαλιές που αγωνίζονται, δεν πληρώνει κι άσχημα το γκολ από… αέρος.
Σφυρίζει ο Γάλλος Κλερμάν Τουρπέν, όχι πως δίνει πολλά πέναλτι (14 σε 32 επίσημα προ Μουντιάλ), δεν είναι πως δίνει πέναλτι στο Μουντιάλ (ένα σε τρία, στο Αγγλία – Κροατία 4-2) αλλά ο αναμενόμενα γρήγορος ρυθμός του ματς, παρά τη ζέστη, και οι αδυναμίες των Νορβηγών μπακ συνηγορούν στο σενάριο.
Από χρόνο, το line του late είναι στο κλασικό 75:00 και μετά, στα φετινά ματς της Αγγλίας σημειώθηκαν 3 και στης Νορβηγίας… 8 (ΟΚ, 3 με το Ιράκ, αλλά και πάλι…).
Και, funbetιά, κι από προαίσθημα κι από τη στατιστική: η Αγγλία σε μουντιαλικούς προημιτελικούς έχει νίκες και ήττες, έχει πρόκριση κι αποκλεισμό στην παράταση (με Δυτική Γερμανία και Καμερούν αντίστοιχα), είχε αποκλεισμό στα πέναλτι (Πορτογαλία), ναι, δεν έχει πρόκριση στα πέναλτι. Do the math…
Από ειδικά παικτών, έχτισα δύο, τελικά, κλασικά bet builder (για να μην απορείτε, ναι, ο Χάρι Κέιν κάνει και φάουλ – έχει 7 σε 5 ματς).
Όχι, δεν έβαλα ούτε Χάαλαντ να σκοράρει, ούτε Κέιν. Πιθανώς να σκοράρουν και οι δύο, στο 5.00 είναι αλλά και ο Χαρίλαος (sic) θα έχει θέμα με τα ψηλά νορβηγικά κορμιά, και ο κοτσίδας (ξανά sic) είναι γνώριμός τους από το Νησί. Τροφή για σκέψη.
Παίζεις τα σημεία εδώΕΕΕΠ|21+|ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑΑργεντίνικος Γολιάθ εναντίον Ελβετού Δαυίδ
Η κάτοχος του τίτλου Αργεντινή και η επίσης αήττητη Ελβετία συγκρούονται για μια θέση στα ημιτελικά σε ένα ζευγάρι που φέρνει αντιμέτωπες τη μεγαλύτερη επιθετική ποιότητα της διοργάνωσης με μία από τις πιο συμπαγείς άμυνες. Ο προημιτελικός ξεκινά στις 04:00 ώρα Ελλάδος και 20:00 τοπική στο Κάνσας. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ζεστό και υγρό καλοκαιρινό βράδυ, με θερμοκρασία κοντά στους 29-31°C την ώρα της σέντρας και αυξημένη υγρασία, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στην περιοχή νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
🆚 Παράδοση: Η Αργεντινή παραμένει αήττητη σε συνολικά 7, επίσημες και φιλικές, αναμετρήσεις με 5-2-0 και γκολ 15-3. Εξ αυτών πέντε ήταν φιλικά και δύο στο πλαίσιο Παγκοσμίων Κυπέλλων με την «αλμπισελέστε» να μη δέχεται γκολ και να κάνει μια… καθαρή νίκη και μια πρόκριση στην παράταση.
- Μουντιάλ 1966 (όμιλοι): Αργεντινή – Ελβετία 2-0 (53’ Λουίς Αρτίμε, 81’ Εμίντο Ονέγκα)
- Μουντιάλ 2014 (φάση των «16»): Αργεντινή – Ελβετία 1-0 παρ. (118’ Ανχελ ντι Μαρία)
- Μόνο απέναντι στη Ρωσία έχει αντιμετωπίσει περισσότερες φορές αντίπαλο χωρίς ποτέ να κερδίσει η Ελβετία, σε 12 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των αναμετρήσεων με τη Σοβιετική Ένωση.
- Γενικότερα, η Ελβετία δυσκολεύεται απέναντι σε ομάδες της Νότιας Αμερικής, έχοντας μόλις μία νίκη σε 10 αγώνες Μουντιάλ απέναντί τους (1-3-6). Η μοναδική της επιτυχία ήταν το 2-1 επί του Ισημερινού το 2014, ενώ στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε την Κολομβία στα πέναλτι.
🇦🇷 Η εκάστοτε κάτοχος του τίτλου έχει προκριθεί από τη φάση των «16» και στα 6 τελευταία, μαζί με το φετινό, Παγκόσμια Κύπελλα στα οποία συμμετείχε ως υπερασπίστρια του τροπαίου. Η μοναδική κάτοχος που αποκλείστηκε σε αυτό το στάδιο ήταν η Ιταλία το 1986, όταν ηττήθηκε 2-0 από τη Γαλλία και η Αργεντινή συνέχισε το… σερί αν και έπρεπε να κάνει μια μοναδική ανατροπή στο 3-2 με την Αίγυπτο. Μοναδική καθώς έγινε η πρώτη εθνική ομάδα που ανέτρεψε διαφορά 2 γκολ σε νοκ άουτ αγώνα Μουντιάλ, ενώ βρισκόταν ακόμη πίσω στο σκορ στο 78ο λεπτό, και κατάφερε να νικήσει στην κανονική διάρκεια, χωρίς να χρειαστεί παράταση. Το πλησιέστερο προηγούμενο είχε καταγραφεί από την Ολλανδία το 2014, όταν επέστρεψε έχοντας βρεθεί πίσω στο σκορ με διαφορά μόλις ενός γκολ, από το 0-1 στο 2-1 απέναντι στο Μεξικό. Μάλιστα η Αργεντινή είχε ηττηθεί και στους 13 προηγούμενους αγώνες της στη διοργάνωση στους οποίους είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 2 γκολ, όμως έβαλε τέλος σε αυτό το σερί!
Μετά τη δύσκολη πρόκριση στην παράταση απέναντι στο Πράσινο Ακρωτήρι, η ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι απέφυγε ακόμη έναν πρόωρο αποκλεισμό.
Ο Σκαλόνι καλείται να επιλέξει αν θα ξεκινήσει τον Χουλιάν Άλβαρες ή τον Λαουτάρο Μαρτίνες δίπλα στον Λιονέλ Μέσι, ενώ ανοιχτή παραμένει και η θέση του αριστερού μπακ ανάμεσα στους Νικολάς Ταλιαφίκο και Φακούντο Μεδίνα.
🔢 Stat attack 🇦🇷
- Η Αργεντινή συμπλήρωσε 11 αγώνες Μουντιάλ χωρίς ήττα, το μεγαλύτερο αήττητο σερί στην ιστορία της στη διοργάνωση.
- Η Αργεντινή είναι αήττητη στα τελευταία 17 παιχνίδια της σε επίπεδο Μουντιάλ και Copa America στα 90λεπτα (13-4-0).
- Τα 8 από τα τελευταία 15 νοκ άουτ παιχνίδια της Αργεντινής σε Μουντιάλ οδηγήθηκαν στην παράταση! Συνολικά, η «αλμπισελέστε» έχει παίξει 12 αγώνες που ξεπέρασαν τα 90 λεπτά, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ πια (Γερμανία και Ιταλία έχουν από 11): 4 νίκες έκανε στην παράταση και 6 στα πέναλτι.
- Η Αργεντινή σημείωσε 2+ γκολ για 11ο διαδοχικό παιχνίδι σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, από το 2022 μέχρι σήμερα, «σπάζοντας» το δεύτερο μεγαλύτερο σερί στην ιστορία της διοργάνωσης, το οποίο είχε η Δυτική Γερμανία από το 1938 έως το 1958 και… ισοφαρίζοντας τα 11 συνεχόμενα παιχνίδια της Ουρουγουάη (1930-1954). Ο υπολογισμός συμπεριλαμβάνει και παρατάσεις.
- H Αργεντινή έχει σκοράρει και στα τελευταία 14 παιχνίδια της σε τελικές φάσεις Μουντιάλ, από την ήττα με 3-0 από την Κροατία στους ομίλους του 2018.
- Η Αργεντινή έχει κερδίσει 8 πέναλτι στους τελευταίους 12 αγώνες της σε Μουντιάλ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγράψει οποιαδήποτε εθνική ομάδα σε διάστημα 12 αγώνων σε ολόκληρη την ιστορία της διοργάνωσης! Έπεται με 7 πέναλτι η Ισπανία (1998-2010), όσα και η Ολλανδία (1938-1978).
- Ο Λιονέλ Μέσι έφτασε τα 21 γκολ στα Μουντιάλ, περισσότερα από κάθε άλλον (ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι στα 20) και έγινε ο πρώτος που σκόραρε σε 9 σερί αγώνες της διοργάνωσης, ο μόνος που έχει πετύχει 7+ γκολ σε δύο διαφορετικά Μουντιάλ, «ισοφάρισε» τον Γκιγιέρμο Στάμπιλε (1930) ως ο Αργεντινός με τα περισσότερα γκολ σε μία τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Μουντιάλ που σκόραρε σε 6 συνεχόμενες αναμετρήσεις νοκ άουτ φάσης.
- Ουδείς άλλος παίκτης έχει αστοχήσει σε περισσότερα πέναλτι στα Μουντιάλ, εξαιρουμένων των διαδικασιών των πέναλτι, από τον Μέσι με 4, δεύτερος ο Γκανέζος Ασαμόα Γκιάν με 2. Κανένας άλλος ποδοσφαιριστής δεν έχει αστοχήσει σε περισσότερα από ένα πέναλτι.
- Ο Μέσι αγωνίστηκε στον 14ο νοκ άουτ αγώνα του σε Μουντιάλ και ισοφάρισε το ρεκόρ του Μίροσλαβ Κλόζε, από 12 έχουν οι Λόταρ Ματέους, Καφού και Σεμπάστιαν Σβάινσταϊγκερ.
🇨🇭 Η Ελβετία και η Κολομβία δημιούργησαν συνολικά μόλις 0,7 αναμενόμενα γκολ έως το τέλος του δεύτερου ημιχρόνου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη συνολική επίδοση στην κανονική διάρκεια οποιουδήποτε αγώνα στο Μουντιάλ 2026! Λογικό να κριθεί στα πέναλτι κι εκεί οι Ελβετοί αποδείχθηκαν πιο εύστοχοι και ψύχραιμοι.
Η Ελβετία έχτισε την επιτυχία της πάνω στην αμυντική σταθερότητα και την αγωνιστική πειθαρχία. Αφού κατέκτησε την πρώτη θέση του 2ου ομίλου μπροστά από τη συνδιοργανώτρια Καναδά, επικράτησε 2-0 της Αλγερίας στους «32» και στη συνέχεια απέκλεισε την Κολομβία στους «16», κρατώντας ανέπαφη την εστία της για 120 λεπτά πριν επικρατήσει με 4-3 στα πέναλτι.
Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στον Γιόχαν Μανζάμπι. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός, που έχει εντυπωσιάσει με 3 γκολ στη διοργάνωση, δίνει αγώνα δρόμου για να ξεπεράσει τον τραυματισμό στο γόνατο που τον άφησε εκτός απέναντι στην Κολομβία. Εφόσον δεν τα καταφέρει, ο Άρντον Γιασάρι αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του δίπλα στους Ρέμο Φρόιλερ και Γκράνιτ Τζάκα στη μεσαία γραμμή. Οι Μισέλ Αμπίσερ και Λούκα Ζακές εξακολουθούν να ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα.
🔢 Stat attack 🇨🇭
- Η Ελβετία έφτασε στα προημιτελικά για δεύτερη φορά στην ιστορία της και πρώτη από το 1954 που, ως διοργανώτρια, όπου αποκλείστηκε από την Αυστρία με 7-5.
- Η Ελβετία έχει ηττηθεί μόλις μία φορά στα τελευταία 18 παιχνίδια της σε όλες τις διοργανώσεις (11 νίκες, 7 ισοπαλίες).
- Η Ελβετία έχει κερδίσει μόλις 2 από τις 7 διαδικασίες πέναλτι στις οποίες έχει συμμετάσχει σε Μουντιάλ και Euro: απέναντι στη Γαλλία στο Euro 2020 και απέναντι στην Κολομβία φέτος.
- Στο 1-4-5 πια ο απολογισμός της Ελβετίας στα Μουντιάλ απέναντι σε ομάδες της Λατινικής Αμερικής, μόνη της νίκη επί του Εκουαδόρ σε όμιλο το 2014 με 2-1. Εξ αυτών μόνα νοκ άουτ ήταν το ματς για τους «16» με την Αργεντινή το 2014 (και ηττήθηκε με 1-0) και το φετινό 0-0 με την Κολομβία.
- Η Ελβετία είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει βρεθεί ούτε για ένα λεπτό πίσω στο σκορ σε όλη την πορεία της προς το Μουντιάλ 2026, τόσο στα προκριματικά όσο και στην τελική φάση. Το σερί εκτείνεται σε 11 αγώνες, 6 προκριματικών και 5 στη διοργάνωση!
- Ο Μουράτ Γιακίν έχει 5 νίκες σε 9 αγώνες Μουντιάλ, επίδοση που του δίνει το κορυφαίο ποσοστό επιτυχίας μεταξύ όλων των ομοσπονδιακών τεχνικών της χώρας της Ελβετίας.
- Ο Γκρέγκορ Κόμπελ απέτρεψε 2,6 γκολ στο Μουντιάλ 2026 βάσει του μοντέλου αναμενόμενων γκολ από τελικές προς την εστία, περισσότερα από κάθε άλλον τερματοφύλακα στη διοργάνωση.
- Ο Μπριλ Εμπολό έχει συμμετοχή σε 13 γκολ στα τελευταία 17 παιχνίδια του με την εθνική ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις, με 11 γκολ και 2 ασίστ.
▶️ Στοιχηματικά, η Αργεντινή είναι εύκολα το φαβορί. Η Ελβετία δεν έχει εντυπωσιάσει τόσο με τις επιδόσεις της αλλά για ακόμη μια διοργάνωση είναι στα νοκ άουτ και θα το πάει… όσο γίνεται, είθε και μετά το 90λεπτο, για να περάσει. Τη συνταγή τη δοκίμασε μπλοκάροντας την Κολομβία, άλλο όμως ο Χάμες κι άλλο ο Μέσι.
Αν κάτι είναι σημαντικό, είναι πως η Ελβετία δεν έχει βρεθεί ούτε για ένα λεπτό πίσω στο σκορ στο Μουντιάλ. Δεν την είδαμε να… κυνηγάει σκορ για να «κόψουμε» αντιδράσεις. Αλλά προδιαθέτει τούτο για combo με πρώτο γκολ στο ματς από τους Ελβετούς και να μην ηττηθεί η Αργεντινή – déjà vu με την Αίγυπτο ίσως. Σε λογική fun bet προφανώς.
Η Ελβετία θα προσπαθήσει να «τρυπήσει» την Αργεντινή στον άξονα με τα πόδια του Γκράνιτ Τζάκα, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες κάθετες πάσες που «σπάνε» τις αντίπαλες γραμμές στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου στη φετινή διοργάνωση: 50! Συνολικά στη διοργάνωση, μόνο ο Ρόδρι (91) έχει περισσότερες από τον αρχηγό της Ελβετίας (75) – και με ματς παραπάνω.
Το θέμα είναι ποιος θα σκοράρει. Ο πολύς Μπριλ Εμπολό απέναντι στην Κολομβία ήταν ουσιαστικά εκτός αγώνα, χωρίς ούτε μία τελική προσπάθεια και με μόλις μία επαφή μέσα στην αντίπαλη περιοχή σε 87 λεπτά συμμετοχής.
Και το εντυπωσιακό είναι πως μόνο η Ισπανία έχει δεχθεί λιγότερες τελικές στην εστία (7 έναντι 9 της Αργεντινής, και με ματς παραπάνω μάλιστα η «ρόχα»), ωστόσο, η Αργεντινή έχει δεχθεί 5 γκολ από αυτές τις 9 προσπάθειες, δείγμα των κάκιστων τοποθετήσεων των αμυντικών της. Το είδαμε και με το Πράσινο Ακρωτήρι, αλλά και με την Αίγυπτο…
Ο, δε, Γκρέγκορ Κόμπελ απέτρεψε 2,6 γκολ στο Μουντιάλ 2026 βάσει του μοντέλου αναμενόμενων γκολ από τελικές προς την εστία, περισσότερα από κάθε άλλον τερματοφύλακα στη διοργάνωση αλλά ακόμη και οι 4+ αποκρούσεις του, πληρώνουν ψίχουλα, εξ ου και μπήκε σε bet builder παικτών
«Μέσα» και το late goal, μπήκαν μετά το 75’ γκολ στα 4/5 ματς της Αργεντινής και στα 3/5 της Ελβετίας σε αυτό το Μουντιάλ!
Τέλος, διαιτητής ορίστηκε ο Πορτογάλος Ζοάο Πινέιρο, έχει σφυρίξει στο φετινό Μουντιάλ το Ελβετία – Βοσνία 4-1 (τρεις κίτρινες, μία κόκκινη, ένα πέναλτι) και το Νότια Αφρική – Καναδάς 0-1 (2 κίτρινες), προ Μουντιάλ μέτρησε 15 πέναλτι σε 39 επίσημα. Αλλά αν δείτε τα στατιστικά, Αργεντινή και Μουντιάλ σημαίνει… πέναλτι.
__________
Με βρίσκετε και στη δωρεάν κοινότητα για στοίχημα: group Μπόζιο στοίχημα, ομαδική στο messenger, στο κανάλι του Telegram, στο chat του Viber και σε κανάλι αποκλειστικά για Μουντιάλ.
