Site icon betmarket.gr

Έξω ρίχνει χιόνι κι οι άλλοι βγαίνουν με τα κοντομάνικα

Θέλω λίγο να γράψουμε και τη συνέχεια του προηγούμενου κειμένου, όπου λίγο πολύ σας έδειξα τι συνέβη στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ομάδων της Euroleague και της ELPA. Ουστιαστικά άλλα λόγια ν’αναγαπιόμαστε είναι οι σύλλογοι και ιδιαίτερα οι οικονομικά ισχυροί, όμως έλα όμως που ο χάρτης της διοργάνωσης θ’αλλάξει…

Τι εννοώ μ αυτό; Την περίοδο 2022/2023 θα ισχύσει το Financial Fair Play. Θυμάστε τι είπαμε πριν δύο μέρες; Οι ελληνικές ομάδες,  η Ζάλγκιρις και η Μακάμπι Τελ Αβίβ μπορεί να μην διαθέτουν το πορτοφόλι των ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα Εφές, Φενερμπαχτσέ και Χίμκι, όμως έχοντας ως μεγάλη προίκα συμβόλαια και εισιτήρια, καταφέρνουν ν’ανεβάζουν το μπάτζετ τους σ’ αξιόλογα ύψη.

Με τα οικονομικά δεδομένα ν’αλλάζουν (άραγε θα γίνει αυτή τη φορά πραγματικότητα;) οι ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωςης στην Ευρώπη, θα υποχρεωθούν να βγουν την αγορά για ευρεση χορηγών. Το Financial Fair Play προστάζει τις διοικήσεις να βάζουν το 40% του συνολικού προϋπολογισμού τους και το υπόλοιπο 60% αναγκαστικά να το βρίσκουν μέσω χορηγιών και τηλεοπτικών συμβολαίων. Κοινώς παπατράκ θα τόνιζα, αφού στη Γηραιά Ήπειρο, δεν έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό ο πλανήτης μάρκετινγκ, με αποτέλεσμα, όσοι χώνουν το χέρι στην τσέπη, στο τέλος της σεζόν να βλέπουν ζημιωμένο το ταμείο.

To FFP σίγουρα θέλει χρόνο και υπομονή, όμως μερικές ομάδες προσπαθούν να κάνουν βήματα μπροστά. Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, που έχουν τεράστια έσοδα από τις πωλήσεις φανέλας, πιθανότατα δεν θ’αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες, αν και τα οικονομικά πακέτα, πάνε στο ποδόσφαιρο. Για τις Αναντολού Εφές και Φενερμπαχτσέ, δεν το συζητώ οι συνθήκες θ’αλλάξουν άρδην και οι βοήθειες σε παίκτες τύπου Λάρκιν από την τουρκική κυβέρνηση, θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση. Ο Βατούτιν (η ΤΣΣΚΑ Μόσχας συνέχεια κάνει δαπανηρές μεταγραφές μ’ανύπαρκτα έσοδα) και γενικά οι ρωσικοί σύλλογοι, ας βρουν τις λύσεις μόνοι τους.

Όπως κατανοήσατε μνημόνιο θα έχουμε και στο χώρο του μπάσκετ τα επόμενα χρόνια, όμως οι ομάδες μας έχουν συνηθίσει σ’αυτή τη συνθήκη και σίγουρα, διαθέτουν την τεχνογνωσία και την τεχνοτροπία, για ν’ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει, για να μην υπάρχουν τόσες οφθαλμοφανείς διαφορές ανάμεσα στους συλλόγους. Σε δύο χρόνια άπαντες οφείλουν να έχουν θετικούς ισολογισμούς, αλλιώς θα έχουν κακά ξεμπερδέματα. Ας δούμε και κάποιον άλλο σύλλογο στα Final Four, βαρεθήκαμε τους ίδιους και τους ίδιους. Η Euroleague επιτέλους ας ρίξει και καμιά τιμωρία…

ΥΓ. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο περνάει καταπληκτικά στους Μιλγουόκι Μπακς κι ας αγωνίστηκε ελάχιστα φέτος. Το να έρθει στον Παναθηναϊκό μοιάζει και είναι δύσκολο. Δεν το αποκλείω, όμως δίνω 10% πιθανότητες να έχει αίσιο τέλος ή συγκεκριμένη μετακίνηση.

ΥΓ2. Σήμερα υπάρχει η συνέχεια του “The Last Dance”. Άρα όπως σας υποσχέθηκα αύριο θα υπάρχει κείμενο, για το τι είδαμε από το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ για το τελευταίο πρωτάθλημα των Σικάγο Μπουλς και του άπιαστου Μάικλ Τζόρνταν.