Ο Μπενίτεθ εφαρμόζει το πλάνο του 2005 της Λίβερπουλ στον Παναθηναϊκό του 2026!

Ο Μπενίτεθ εφαρμόζει το πλάνο του 2005 της Λίβερπουλ στον Παναθηναϊκό του 2026!

21 χρόνια από την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Champions League και ακόμα η μπογιά της Λίβερπουλ της Κωνσταντινούπολης αντανακλά στον καμβά του Παναθηναϊκού. Πώς επηρεάζονται οι αποδόσεις;

Η πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Μπέτις στο 200.00*!

Όταν ο Παναθηναϊκός έδινε τα «κλειδιά» της τεχνικής ηγεσίας στον Ράφα Μπενίτεθ, ουσιαστικά επένδυε σε έναν, όχι απλά προπονητή, αλλά αναμορφωτή του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο Παναθηναϊκός είχε συμπληρώσει ουσιαστικά δύο χρόνια από την αποχώρηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και με εξαίρεση την περίοδο Φατίχ Τερίμ, όπου και έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο και διεκδίκησε το πρωτάθλημα, τίποτε άλλο δεν λειτούργησε σωστά. Οπότε πρακτικά, το «τριφύλλι» ήθελε έναν άνθρωπο που πρωτίστως θα δημιουργήσει φιλοσοφία. Θα βάλει θεμέλια.

Το ξεκίνημα; Δεν το λες και καλό. Ναι, νίκες επί της Μάλμε και θετικά αποτελέσματα, γρήγορα όμως είχαμε και στραβοπατήματα και κυρίως κακή εικόνα. Σε σημείο τέτοιο μάλιστα που πριν περίπου έναν μήνα υπήρχαν αποδόσεις αποχώρησης του Ράφα Μπενίτεθ στο τέλος της σεζόν και μάλιστα ήταν και φαβορί το να αλλάξει προπονητή ο Παναθηναϊκός.

Μπέτις – Παναθηναϊκός Αποδόσεις
1 1

Χ

2 2

Πρόκριση Μπέτις Πρόκριση Μπέτις

Πρόκριση Παναθηναϊκός Πρόκριση Παναθηναϊκός

Μπορεί να έχει περάσει μόλις ένας μήνας, από τότε μέχρι σήμερα όμως έχουν αλλάξει πολλά. Τα αποτελέσματα, η εικόνα, η χημεία, μα κυρίως άλλαξε η αντιμετώπιση του κοινού προς την ομάδα. Για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια οι φίλοι του Παναθηναϊκού έχουν ξανά προσδοκίες. Ταυτίζονται με πρόσωπα. Μα κυρίως, βλέπουν ξανά κάτι που είχαν ξεχάσει. Ευρωπαϊκή παρουσία. Πέρασαν 16 ολόκληρα χρόνια για να παίξει ξανά ο Παναθηναϊκός στους «16» στα προγνωστικά Europa League και ενώ σε αυτό το διάστημα υπήρχε, αφενός ο 3ετης αποκλεισμός των «πρασίνων» από την Ευρώπη, αφετέρου η δημιουργία του Conference League, μίας ακόμα διοργάνωσης που έδινε το δικαίωμα για πορεία.

Η συνταγή είναι η ίδια

Το ενδιαφέρον με την αλλαγή του Παναθηναϊκού τον τελευταίο μήνα και την έλευση θετικών αποτελεσμάτων εντός και εκτός των τειχών είναι η τακτική προσέγγιση της ομάδας. Η αλήθεια είναι πως ο Ράφα Μπενίτεθ έκανε αλχημείες για αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα να μηδενίζει την υπομονή του κοινού και της διοίκησης, όμως εν τέλει κατέληξε στο 3-4-2-1. Αυτός δεν είναι ένας άγνωστος σχηματισμός για τον Ισπανό. Κάθε άλλο. Παρότι λάτρης του 4-2-3-1, χάρη σε αυτό τον σχηματισμό πέτυχε την απόλυτη ανατροπή τον Μάιο του 2005, όταν από το αρχικό 3-0 στον τελικό της Πόλης ανάμεσα σε Μίλαν και Λίβερπουλ, εν τέλει το 3-3 οδήγησε στην παράταση, στα πέναλτι και στην κατάκτηση του τίτλου από τους Reds.

Σε εκείνο το ματς, ο Μπενίτεθ ξεκίνησε με 4-4-1-1 (ή 4-2-3-1), όμως το 3-0 του α’ ημιχρόνου και κυρίως η απουσία ενός καθαρόαιμου αμυντικού χαφ να μετριάσει τους χώρους δράσεις του Κακά οδήγησαν σε μια αλλαγή στην ανάπαυλα. Η είσοδος του Χάμαν αντί του Φίναν, δημιούργησε τριάδα στην άμυνα (Κάραγκερ, Χίπια, Τραορέ), έστειλε στα πλάγια τους Σμίτσερ και Ρίισε, ενώ ανέβασε σε ελεύθερο ρόλο τον Στίβεν Τζέραρντ, δημιουργώντας δίδυμο στον άξονα με Χάμαν και Αλόνσο. Η συνέχεια γνωστή.

Βρήκε τρόπο να πάρει το 100%

Πρακτικά το 3-4-2-1 είναι το σύστημα που μπορεί να οδηγήσει στο 100% απόδοσης σημαινόντων παικτών για τον Παναθηναϊκό. Ο Ίνγκασον για παράδειγμα είναι ένας παίκτης που έχει ωφεληθεί στο μέγιστο από αυτή την αλλαγή, ακριβώς γιατί έχουν μειωθεί οι χώροι δράσης του, οπότε αντίστοιχα μπορεί να βγάλει ηγετική προσωπικότητα. Ο Ρενάτσο Σάντσες από την άλλη μπορεί να μην έχει τα τρεξίματα του παρελθόντος (αν τα είχε δεν θα έπαιζε στην Ελλάδα), όμως το γεγονός πως παίζει σε χαμηλά μέτρα για χαφ, χωρίς να χρειάζεται να έχει καθαρά ανασταλτικό ρόλο, τον βοηθά να βγάζει τον καλό του εαυτό. Το ίδιο, αλλά στις θέσεις των μεσοεπιθετικών ισχύει για τον Βιθέντε Ταμπόρδα, ο οποίος μπορεί να μην έχει τα τρεξίματα του Αντίνο ή του Παντελίδη και του Ζαρουρί, είναι όμως ο παίκτης με το καλύτερο κράτημα μπάλας, έξυπνη τελική πάσα και καλά τελειώματα.

Όλα αυτά ενώ ο Παναθηναϊκός τον Γενάρη έψαχνε αριστερό μπακ, με τον Κυριακόπουλο να κάνει εντυπωσιακό β’ μισό της σεζόν παίζοντας στην φυσική του θέση, αυτή του wing back, τον Μπακασέτα να έχει μπει για τα καλά στον ρόλο του κεντρικού χαφ και τον Ανδρέα Τεττέη με την πίεση και τα τρεξίματα του να κρατά χαμηλά το αμυντικό μπλοκ του αντιπάλου.

Video

Αρκούν αυτά για την πρόκριση;

Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Παναθηναϊκός μπορεί με την υπάρχουσα τακτική να κάνει και το επόμενο βήμα. Αυτό του να πάρει αποτέλεσμα στην Ανδαλουσία που θα τον στείλει στα προημιτελικά στο πρόγραμμα Europa League για πρώτη φορά μετά το μακρινό 2003.

Ο Παναθηναϊκός έχει την ψυχολογία, ένα σκορ εύθραυστο μεν, αλλά άξιο δημιουργίας προσδοκιών και μία τακτική που απέδωσε καρπούς.

Αν, λοιπόν, κάποιος πιστεύει πως το «τριφύλλι» θα πανηγυρίσει στο τέλος την πρόκριση, το 200.00* για τα προημιτελικά της Novibet είναι μία απόδοση που δεν πρέπει να αφήσετε.

Αν βέβαια κάποιος πιστεύει ότι μπορεί η χρονιά να έχει την ίδια κατάληξη με το έπος της Κωνσταντινούπολης, η κατάκτηση του Europa League από τον Παναθηναϊκό παίζει στο 41.00! Ο τελικός πάντως λαμβάνει χώρα στην ίδια πόλη!

Δείτε το 8ο επεισόδιο της σειράς 0-0-11

Video